Citate Sf Parinti II

Crucea este Voinţa Tatălui, Slava Fiului, Bucuria Duhului, podoaba îngerilor, siguranţa credincioşilor, lauda lui Pavel.” (Sf. Ioan Gură de Aur)
„Crucea este Fiica lui Dumnezeu şi biruirea patimilor.” (Sf. Maxim Mărturisitorul)
„Crucea este nimicirea păcatului.” (Avva Isaia)
„Crucea este toată virtutea şi fapta cea bună.” (Cuviosul Marcu)
„Crucea lui Hristos este izvorul tainelor noastre.” (Sf. Augustin)
„Datorită Crucii lui Hristos de pe Golgota nu ne mai temem de lupul-satan, căci Îl avem cu noi pe Păstorul cel Bun, Mântuitorul sufletelor noastre.” (Sf. Ioan Gură de Aur)
„Vezi cât de mare este puterea semnului Crucii? Crucea este mai strălucitoare decât soarele şi luna. Domnul vine spre noi purtând semnele Crucii, cum a venit spre Toma. El şi la Venirea Lui ne va arăta acest Semn, ca să vedem că El este Cel Răstignit.” (Sf. Ioan Gură de Aur)
„Înainte şi în timpul lucrărilor noastre, intrând şi ieşind, înainte de somn şi după el, totdeauna să ne însemnăm cu semnul Sfintei Cruci.” (Tertulian)
„Voi, maicilor, învăţaţi pe copiii voştri să-şi însemne fruntea cu crucea, iar mai înainte de a pricepe ei, însemnaţi-le voi cu mâna voastră acest semn sfânt.” (Sf. Ioan Gură de Aur)
„Nu numai cu mâna trebuie să facem semnul Crucii, ci trebuie să-i adăugăm predarea noastră şi o credinţă profundă. Faceţi-o astfel pe faţa şi pe inima voastră şi diavolul va fi biruit, pentru că în cruce este sabia care l-a străpuns şi pumnalul care l‑a rănit mortal. Nu vă ruşinaţi de Cruce, ca nu cumva şi Hristos să Se ruşineze de voi.” (Sf. Ioan Gură de Aur)
„Crucea este monumentul iubirii lui Dumnezeu.” (Sf. Ioan Gură de Aur)
„Crucea este pavăză, armă şi semn de biruinţă împotriva diavolului.” (Sf. Ioan Damaschin)
„Nici un duh necurat nu va îndrăzni să se apropie de voi, văzând pe faţa voastră armele care l-au doborât, această sabie sclipitoare a cărei lovitură de moarte a primit-o.” (Sf. Ioan Gură de Aur)
„Doamne, armă asupra diavolului Crucea Ta o ai dat nouă, că se îngrozeşte şi se cutremură, necutezând a căuta spre puterea ei…” (Tropar la Sf. Maslu)
„Pe Crucea Domnului de pe Golgota s-a întâlnit cea mai urâtă faptă a păcatului nostru cu cea mai mare şi mai frumoasă faptă a dragostei lui Dumnezeu. Şi pe Cruce, Iubirea dumnezeiască a ars păcatul omenesc.” (Învăţătura de Credinţă Creştină Ortodoxă)

Sf. Grigorie Palamas , Opere complete III ,pag.660 : “ după sfântul Maxim « Cuvântul…Care pe cei după fire au început și sfârșit îi face după har fără-de-început și fără-de-sfârșit….Pavel…s-a făcut – după har – fără-de-început și fără-de-sfârșit / pag.661 Dar aceasta spune și marele Vasile,[cum] că « ceea ce e mișcat de mișcarea pururea-fiitoare a Duhului s-a făcut sfânt viețuitor; și a luat omul, sălășluindu-se Duhul înlăuntrul lui, vrednicie de proroc, de apostol, de ÎNGER…cel [ce ] mai înainte [era] pamânt și cenușă…dumnezeiescul Grigorie al Nyssei «iese dincolo» zice « de firea sa omul, nemuritor făcându-se din muritor și din stricăcios nestricăcios și din vremelnic pururea-fiitor și, din om, dumnezeu pe de-a-ntregul…Astfel sunt, așadar, după har, toți cei cu-chip-dumnezeiesc și ca niște dumnezei.”

“Cel ce a implinit o porunca sa astepte ispita pentru ea. Caci dragostea fata de Hristos se probeaza prin cele potrivnice.” (Cuviosul Marcu Ascetul)

Parintele Justin spune foarte clar: Nu ierarhii au tinut Ortodoxia romaneasca, ci mucenicii din inchisori si mamele crestine.

Sf Maxim : daca nu marturisim credinta nu apartinem Bisericii

Sf Palamas : ea întorcând la sine însuși trupul și abătându-l de la legătura cu cele[ ce sînt ] mai rele și ea, prin ea însăși, insuflându-i sfințirea și îndumnezeirea cea de neluat [ de la el ], [ de-neluat sfințire și îndumnezeire ] a căreia limpede dovadă sînt moaștele cele de minuni făcătoare ale sfinților. Pag.393
________
Pr. Ioannis Romanides, Teologie Patristică pag. 108 : “Dar pentru că cei care vorbesc despre Dumnezeu teologhisesc nu înseamnă că ei sunt teologi. În sens propriu, va ajunge cineva teolog atunci când va ajunge la starea de îndumnezeire și-L va vede pe Hristos întru slavă, astfel că îi va fi descoperit adevărul în întregime, atât cât poate omul să-l cunoască în viața acesta.”

Sf Serafim de Sarov : Cunoaște ce este bine și ce-i rău în tine însuți : fericit omul care cunoaște aceasta. Iubește-l pe aproapele tău : aproapele tău este trupul tău. Aceste nevoințe sunt mai mari decât închinarea la Locurile Sfinte.(cartea : Sf. Serafim de Sarov rânduieli de viață creștină ,pag.63, editura Sophia)
_________
“Marele Doctor este aproape de cei ce se ostenesc.” (Cuviosul Ioan Carpatiul)
“Dupa cum doctorii care ingrijesc trupul nu dau tuturor bolnavilor acelasi leac, nici Dumnezeu, Care vindeca bolile sufletului, nu da un singur leac pentru toti. Ci savarseste vindecarile dand fiecarui suflet ceea ce-i trebuie. Pentru care noi, care am fost astfel ingrijiti, sa-I dam slava si multumita.” (Sf. Maxim Marturisitorul)
____________
NIMIC DIN CE A FACUT DUMNEZEU NU ESTE RAU
“Pacatele ne vin prin reaua intrebuintare a puterilor (facultatilor) sufletului/ a celei poftitoare, irascibile si rationale. Nestiinta si nechibzuinta vin din reaua intrebuintare a puterii rationale. Ura si necumpatarea, din reaua intrebuintare a puterii irascibile (iutimea) si poftitoare. Iar din buna intrebuintare a acestora ne vine cunostinta si chibzuinta, iubirea si cumpatarea. Daca e asa, nimic din cele create si facute de Dumnezeu nu este rau.” (Sfantul Maxim Marturisitorul)
_____________
“Faptul ca omul poarta in el chipul Celui care stapaneste peste toate fapturile nu vrea sa insemne altceva decat ca, de la inceput, firea omului a fost destinata sa se impartaseasca de tot binele. Se afla deci in noi tot binele, toata virtutea, toata intelepciunea si tot ceea ce se poate gandi ca bun foarte.” (Sfantul Grigorie de Nyssa)
“Virtutile sunt sadite in suflet de la creatie.”, spune Sfantul Maxim.
“Dar realizarea lor presupune participarea activa a omului la planul lui Dumnezeu, colaborarea lui – cu toate facultatile sale – cu vointa divina, libera deschidere a intregii sale fiinte la harul lui Dumnezeu.” (Jean-Claude Larchet)
____________
Parintele Paisie Aghioritul si rugaciunile in comun cu romano-catolicii
La parintele Paisie Aghioritul, cunoscut ca avand mare dragoste fata de semeni, au venit un grup de preoti romano-catolici. Parintele i-a primit cu multa dragoste si le-a vorbit, impartasindu-le harul sau.
Uimiti de harul si dragostea ce o emana, unul dinte preoti ii spune: „Haideti sa ne rugam impreuna, sa spunem rugaciunea Tatal nostru!”
La care parintele Paisie le raspunde: „Acest lucru nu se poate.” Atunci, preotii catolici mahniti l-au intrebat: „De ce nu se poate, parinte, sa ne rugam impreuna, nu suntem si noi copiii lui Dumnezeu?”
Parintele le raspunde: „Da, sunteti copiii lui Dumnezeu, dar nu sunteti in casa parinteasca, sunteti afara din casa, rataciti. Intorceti-va in casa si vom putea spune Tatal nostru impreuna.”

(Viata Cuviosului Paisie Aghioritul)
___________
Sf.Arsenie  Boca : De Dumnezeu ascultăm necondiționat toată viața și fără abatere. Dacă însă povățuitorii noștri după Dumnezeu, stareții și duhovnicii, devin eretici și, ca atare, se încarcă din partea Bisericii cu pedeapsa afurisirii sau caterisirii, atunci suntem dezlegați de ascultarea lor, pentru că ei au strâmbat dreapta credință și PRIN CONȘTIINȚA LOR NU SE MAI EXPRIMĂ VOIA LUI DUMNEZEU. Dar ascultarea de Biserică nu încetează.( cartea Părintele  Arsenie Boca – o viață închinată schimbării vieții noastre – 2012,edit. Agaton,pag.284)
_________
Sf.Adrian Făgețeanu :  Predestinația nu e de la Dumnezeu, e de la diavol, ideea predestinației 
__________
” Daca parintii le-ar da copiilor orice avere pe pamant , bani si aur, si nu le dau credinta in Dumnezeu, mai bine nu i-ar fi nascut ! Fiindca i-au nascut pentru iad. ” ( Sf. Vasile Cel Mare )
_____________
“Ura desavarsita este aceea prin care cineva uraste raul, insa nu poarta ura catre omul pacatos.” (Fericitul Augustin)
__________
Pomenirea Sfântului Mucenic Menignu [Piuarul]
Sfîntul Menignu s-a născut în Hellespont. El cu îndeletnicirea a fost nălbitor de in, din care pricină s-a numit „Piuarul”. În vremea împăratului Decius, el a rupt decretul imperial prin care se poruncea şi se declanşa prigonirea creştinilor. De aceea a fost aruncat în temniţă unde însuşi Domnul a venit la el şi l-a întărit, zicîndu-i: „Nu te teme, căci Eu cu tine sînt!”. În acea clipă lanţurile întemniţatului s-au topit ca ceara, temniţa s-a deschis singură, iar Menignu a ieşit afară. El a fost arestat din nou şi judecat. Ei l-au torturat bestial, tăindu-i degetele de la mîini şi de la picioare, iar la urmă i-au tăiat capul. Noaptea, capul mucenicului a strălucit ca o făclie aprinsă.
http://sfminasv.blogspot.ro/2015/11/22-noiembrie-sf-mc-cecilia-sf-calist.html?m=1

Sf. Arsenie Boca : Căsătoria e sacul cu păcate, mărită-te și ia-l în spate.

Sf. Arsenie Boca : Nu creșteți câini, creșteți copii. Nu vreți copii? Trăiți ca frații.

Sf. Arsenie Boca : Tinerele fete, după 20 de ani să se căsătorească, să nască copii, căci ispitele sunt mari. Singurătatea nu e bună; și o fată poate cădea ușor.

Sf.Arsenie Boca : Pantalonii la femei – mult mai grav ca lipsa de basma la rugăciune
____________
“Daca ai parte de momente libere in cursul zilei, foloseste-le in citirea cu atentie a unor rugaciuni deosebite sau a unor locuri alese din Scriptura si intareste-ti iarasi cu ele puterile sufletesti, SLEITE DE ACTIVITATEA DIN MIJLOCUL LUMII DESARTE. Iar daca n-ai parte de aceste momente de aur, trebuie sa-ti para rau de ele ca de pierderea unei comori. Ceea ce ai pierdut astazi nu trebuie sa pierzi in ziua urmatoare, pentru ca inima noastra se lasa usor in voia nepasarii si a uitarii, din care se naste intunecata nestiinta, atat de primejdioasa in lucrarea dumnezeiasca, in lucrarea mantuirii omenesti.” (Sfantul Ignatie Briancianinov)
_____  
DUMNEZEU ESTE IUBIRE
“Comuniunea treimica presupune iubire absoluta intre Persoanele divine – iubire care se manifesta de la inceputuri in creatia si sustinerea lumii, iar ulterior, mai in profunzime, in creatia, mantuirea si restaurarea tuturor lucrurilor in Hristos Iisus, Domnul nostru. ‘In aceasta este dragostea, nu fiindca noi am iubit pe Dumnezeu, ci fiindca El ne-a iubit pe noi.’ (I Ioan 4, 10).
‘Dumnezeu este iubire.’ (I Ioan 4, 8; 16). Iubirea este adevarata esenta a umanitatii create dupa chipul si asemanarea lui Dumnezeu.
‘Dintr-o nemarginita iubire, Ziditorul a toate se revarsa in afara Sa, arzand de bunatate si dragoste.’ (Sf. Dionisie Areopagitul).
‘Iubitorul de oameni Dumnezeu ne-a zidit, si tot iubitorul de oameni Dumnezeu ne atrage pe toti la El.’ (Sf. Maxim Marturisitorul).
Iar Sfantul Nil Ascetul afirma: ‘Ca un indragostit inflacarat, El doreste sufletul pe care l-a iubit dintru inceput.’
Toate fapturile umane au nevoie sa stie ca Cel mai mare indragostit le iubeste.
DUMNEZEU ESTE IUBIRE.”
(Diacon John Chryssavgis – Vindecarea launtrica a omului)
_________
VESNICA SETE DE IUBIRE A OMULUI
“Dorinta noastra fierbinte e facuta pe masura bunatatii nemarginite. Dumnezeu este Cel ce a potrivit astfel (pe masura Lui) sufletul nostru si dorul dupa fericire si intreaga noastra fiinta, caci inima omeneasca asa a fost zidita dintru inceput, mare si larga ca un rezervor, ca sa poata cuprinde in ea pe Insusi Dumnezeu. Si tot asa, omul avea din fire capacitatea nesfarsita de a se bucura, pe masura bogatiei bunatatilor divine care-i fusesera fagaduite. Indreptand spre cele lumesti si trupesti puterea iubirii sale, omul ii ofera acesteia numai obiecte marginite, cu o existenta limitata, particele neinsemnate, cu totul relative.
Dorintei lui nesfarsite de fericire care tine de propria lui natura nu i se mai ofera de-acum decat placeri fulgurante, care pier repede, lasand in sufletul omului un gol dureros.” (Jean-Claude Larchet – Terapeutica bolilor spirituale)
___________
“De aceea, atunci cand cerem ceva de la Dumnezeu, sa nu ne indoim si vom fi auziti. ‘Sa aveti credinta fara sa va indoiti!’, a spus Domnul. Dumnezeu stie cand trebuie sa ne dea ceea ce cerem, ca SA NU NE VATAMAM DUHOVNICESTE.”         (Cuviosul Paisie Aghioritul)
___________
IMPATIMIREA CU RAVNA CEA BUNA
“Este la moda acum sa inveti despre Rugaciunea lui Iisus, sa citesti Filocalia, sa mergi inapoi la Parinti. Dar nici acestea nu ne vor mantui – sunt lucruri care tin de cele exterioare. Ele pot fi de folos daca sunt folosite cum se cuvine, dar daca devin o patima, cel dintai lucru dupa care tanjesti, atunci devin exterioare si nu duc la Hristos, ci la Antihrist.
Numai cei ce simt Imparatia lui Dumnezeu in inimile lor vor fi in stare sa recunoasca adevarata fire a lui Antihrist atunci cand va veni.”             (Pr. Serafim Rose)
____________
“Firea omeneasca pe care o cunoastem nu este firea  omeneasca pe care Dumnezeu ne-a daruit-o initial. Noi suntem fiinte cazute nu doar cu sufletul, ci si cu trupul. Am capatat densitate. Am capatat greutate, iar aceasta ne trage in jos. Ceea ce era menit a fi trup, trup spiritual, a devenit carne in care legea vietii si legea mortii se infrunta.” (Mitropolitul Antonie de Suroj)
__________
VINDECAREA LAUNTRICA(1)
“Avem trebuinta de oameni care sa ne iubeasca si sa primeasca iubirea noastra. Fiintele omenesti sunt limbajul lui Dumnezeu. Ne caim de pacatele savarsite intorcandu-ne spre oameni, iar Dumnezeu raspunde caintei noastre asezand in calea noastra exact acei oameni catre care ne putem intoarce intru pocainta. Uneori, avem trebuinta de oameni pentru ca RANILE noastre sunt prea ADANCI pentru a fi cercetate de noi insine sau pentru ca raul e prea dureros pentru a putea fi infruntat de unul singur.” (Diacon John Chryssavgis – Vindecarea launtrica a omului)

___________
VINDECAREA LAUNTRICA(2)
“Avem nevoie de cineva care sa ne insoteasca cu blandete pe calea duhovniceasca, caruia sa-i putem spune ce ne doare, ce nedreptati am suferit, ce fel de slabiciuni ne subjuga si ne anihileaza. Poate ca, inainte de a invata ce este credinta, este necesar sa invatam sa avem INCREDERE IN OAMENI si in DUMNEZEU. Negresit, capacitatea de a ne impartasi gandurile si sentimentele ne arata ca suntem pe calea cea buna.” (Diacon John Chryssavgis – Vindecarea launtrica a omului)
___________
VINDECAREA LAUNTRICA (3)
“Vindecarea mea va incepe atunci cand imi voi marturisi ciudateniile si infrangerile unui OM care nu ma va face sa-mi fie rusine de ele, care va da marturie despre mine in fata oamenilor si lui Dumnezeu. REFACEREA mea, INSANATOSIREA mea va incepe atunci cand imi voi indeparta masca in spatele careia ma ascund si atunci cand voi privi limpede spre vulnerabilitatile mele, impreuna cu cel putin o alta persoana. Bineinteles, nu e un lucru usor acesta; ne e mult mai usor sa ne ascundem. Pocainta presupune riscuri. Pocainta cere timp indelungat. Ea cere efort si o dorinta sincera de vindecare. Mai presus de orice, este nevoie de lacrimi: ‘fericiti cei ce plang’, (Matei 5, 4). Drept aceea, sa-I multumim Domnului pentru neputintele si infrangerile noastre. Ele ne amintesc sa ne intoarcem la Dumnezeu pentru a dobandi viata.” (Diacon John Chryssavgis – Vindecarea launtrica a omului)
___________
“Unde este preafericita corabie, asemenea arcei lui Noe, spre care am putea fugi de valurile ce ne cuprind din toate partile si-n care am putea gasi negresita izbavire? Aceasta arca este Sfanta Biserica. Cel care va nesocoti aceasta arca si va nazui, din oarba mandrie si parere de sine, ca poate sa treaca prin valurile inspaimantatoare cu luntrea subreda a propriei sale gandiri (minti), cel care va trece cu vederea smerita ascultare de Biserica Ortodoxa, cea adevarata, si care va urca in alte corabii, VATAMATE PRIN INVATATURI AMAGITOARE SI ROASE DE INSELACIUNEA SARPELUI VICLEAN, cel care va lepada indrumarea Sfantului Duh ori se va calauzi doar cu raceala si cu fatarnicie de Cele Sfinte si de Sfanta Scriptura, singura in care se gaseste invatatura Duhului, ACELA VA PIERI.” (Sfantul Ignatie Briancianinov – “Cunoasterea lui Dumnezeu prin mijlocirea firii vazute”)
___________
A-L RECUNOASTE PE DUMNEZEU
“Asa pacatos cum esti, Dumnezeu e cu adevarat mult iubitor si, pentru ca-L RECUNOSTI, este mult milostiv si iertator. Te va cauta El singur, te va gasi, te va imbratisa, te va lua pe umerii Lui, te va duce la stana si te va iubi mai mult decat pe alte oi, pentru ca tu, de fapt, nu L-ai parasit. Aceasta este o mare pozitie duhovniceasca si atunci marile tale caderi in viata raman simple accidente.” (Arsenie Papacioc)
_____
Sf. Iustin Popovici:
Ce este caderea papei decit numai vointa de a-L înlocui pe Dumnezeul-om cu omul?
_______
TINE TREAZA CONSTIINTA PACATOSENIEI !!!
“Uitarea de vesnica fericire duce la nesfarsita pustiire. Fie ca mintea sa infraneze inima de la aprinderea impatimirii de cele desarte si trecatoare, de la nepasarea de cele vesnice de dragul celor vremelnice, de la RACIREA FATA DE TOT CE-I ADEVARAT si de capatai de dragul celor supuse desertaciunii. Fie ca ea sa se calauzeasca dupa constiinta sa, ca dupa acul busolei, pentru a nu apuca intr-o directie nepotrivita fata de cea pe care i-o arata constiinta.” (Sfantul Ignatie Briancianinov)
_________ 
Pimen cel Mare a fost intrebat care sunt lucrurile inalte. Si el a raspuns: “Indreptarea de sine. De te vei socoti pe tine de nimic, vei avea odihna ori in ce loc te vei afla.”
Cel ce nu se justifica pe sine este condus de smerita cugetare, iar cel ce se justifica pe sine este stapanit de ingamfare, de mandria cugetului.
__________
Sf Arsenie Papacioc : Oamenii se tem că, dacă apară Ortodoxia au necazuri : sunt dati afară de la serviciu, sunt văzuţi ca niște ciudaţi – le e frică , că pierd , pur și simplu, locul pe care-l au. Ce să facă oamenii? Cum să biruie această teamă? Pentru adevăr trebuie să și mori, nu numai să-ţi pierzi serviciul…
_________
Sf Pr Staniloaie despre comunism : Recunosc și eu că  este o satanalogie, dar ca rezultat al întregii gândiri contemporane occidentale
_______

CAPCANA PECETLUIRII FINALE
“Avand credinta si nadejde in Dumnezeu, stim ca vom primi putere sa biruim aceasta ispita ca si orice alta ispita. Si ispita nu este peste puterile noastre. ‘Nu va lasa Dumnezeu sa fie cineva ispitit mai mult decat poate’ (1 Corinteni 10, 13). Aceasta va fi valabila si in vremea pecetluirii finale. Deci crestinii care vor voi si se vor sili vor fi biruitori. Oricat de fara de scapare pare a fi capcana care se intinde imprejurul nostru ea se va fisura in multe locuri si in final se va narui cu totul. Pus in practica, planul lui antihrist va avea multe fisuri. Numai Dumnezeu face lucrurile desavarsite.” (Parintele Spiridon, extras din cartea “Duhul desertaciunii si pecetea interioara”)
_______
Actuala este si profetia St. Nil Mirovlitul, care a trait pe la anul 1600 in Sfantul Munte. Sf. Nil scrie ca dupa 1900 incepe apostazia generala a omenirii. De asemenea profeteste ca va predomina un desfrau nemaivazut si stiinta va face descoperiri extraordinare
________

“Mulţi creştini iubitori de Dumnezeu cheltuiesc mulţi bani, rabdă multe osteneli (…) numai să meargă la Ierusalim ca să se închine la mormântul cel de viaţă dătător al Domnului şi la celelalte sfinte Locuri (…) Mulţi auzind că în cutare loc depărtat se află sfinţitele moaşte ale unui sfânt, aleargă cu multă râvnă să li se închine, ca să ia har şi sfinţenie. Dar ca să se împărtăşească cu Precuratele Taine şi să se învrednicească să se bucure de împăratul tuturor şi de Sfântul Sfinţilor, au puţină dorinţă sau nici nu-i înteresează.”
Sfântul Nicodim Aghioritul
________
Petre Ţuţea : Eu, dacă aş pleca oriunde, tot m-aş întoarce. Şi dacă n-aş avea amărâta asta de pensie, tot m-aş întoarce. Aş întinde mâna şi aş cerşi. Mi se pare mai demn decât a trăi la căldură în Paris. Eu sunt spiţă de luptător, te baţi pentru credinţă, pierzi, dar nu te turceşti!
___________
Sf. Paisie Aghioritul : cu durere in suflet marturisesc ca dintre toti ecumenistii pe care i-am cunoscut, n-am vazut pe nici unul sa aiba miez, dar nici macar coaja duhovniceasca.Cu toate acestea stiu sa vorbeasca despre dragoste si unire desi ei insisi nu sunt uniti cu Dumnezeu, fiinca nu L-au iubit
_________
“Smerenia este temelia a toate. Cum pleaca smerenia, inima se inchide si tot binele se inabusa in ea. Sa fie inima intotdeauna franta si smerita!” (Sfantul Teofan Zavoratul)
________
Sf Sofronie al Ierusalimului : Caci Sfanta Treime este numarabila prin existenta Persoanelor, iar prin Sfanta Unime este in afara de orice numaratoare

Sf Sofronie al Ierusalimului : Unimea este singulara si nesupusa de nimeni si de nimic, si nu cunoaste nici un fel de numaratoare dupa fiinta
_________
” Dobandeste pacea, si mii de oameni din jurul tau se vor mantui!” Sf. Serafim de Sarov
______
Omul va realiza fericirea in viata atunci cand va accepta suferinta cu bucurie pr. Liviu Branzas

omul fara suferinta e ca Hristos fara Cruce

Cel ce fuge de cruce , mai mult isi adauga  – Pr. Arsenie Boca

Doare ma , doare ?  Mai rabda putin , ca sa ii ajuti si pe cei din neamul tau , caci toata suferinta ta , ii mantuieste si pe ei .  Pr. Arsenie Boca

Doamne Iisuse Hristoase Fiul lui Dumnezeu izbaveste-ma de iadul cel vesnic de care sunt vrednic
_______
Sofronie Miclescu împotriva muzicii polifonice

Hotărîrea mitropolitului Sofronie Miclescu în privinţa muzicii polifonice (guvernul secularist trimisese un profesor de polifonie la Mănăstirea Neamţ, poruncind călugărilor mănăstirii să renunţe la muzica psaltică):

“Luându-se ştiinţă că departamentul averilor clerului a rânduit la acea mănăstire un profesor ca să dea lecţii de muzică vocală, şi fiindcă o asemenea măsură este împotriva sfintelor aşăzăminte şi hotare ce s’au aşăzat spre paza predaniilor celor vechi bisericeşti, de aceea punem sub neblagoslovenie şi oprim de a împărtăşi cu Dumnezeeştile Taine pe oricari dintre părinţii soborului sau dintre petrecătorii în acel sobor ar cuteza a se ademeni la o aşa nouă cântare necunoscută de sfintele predanii şi canoane şi fără de ştiinta şi încuviinţarea noastră.

(s) SOFRONIE, MITROPOLITUL MOLDOVEI.
Ofis I No. 414, 1860 Aprilie 6.”

(Radu Rosetti – Conflictul dintre guvernul Moldovei şi Mânăstirea Neamţului, vol. 2 (după 1 Iunie 1859), extras din Analele Academiei Române, s.II, Tom. XXXII, Memoriile secţiunii istorice, 1910 , p. 12 (876) şi 75 (939).)

Afurisenia nu a fost ridicată niciodată. Mitropolitul Sofronie a fost demis de către primul preşedinte ales – un reprezentant de seamă al ateismului paşoptist: Alexandru Ioan Cuza -, arestat în timpul Sfintei Liturghii, la 8 Noiembrie 1860, şi trimis în exil la Mănăstirea Slatina, unde a şi murit.

__________
Învățături

Aşa cum se păgubesc cei care dau aur şi primesc înapoi noroi, la fel se păgubesc cei care fără cugetare adâncă arată celorlalţi experienţele şi stările lor duhovniceşti.

Așa cum este cu neputinţă să nu se gândească la pâine cel înfometat, la fel este cu neputinţă să nu se gândească la moarte şi la judecată cel care se luptă să se mântuiască.

Aşa cum apa şterge scrierile, la fel şi lacrima şterge păcatele.

Aşa cum cei care nu au apă şterg în alte feluri scrierile, la fel şi sufletele care nu au lacrimi şterg păcatele lor prin tristeţe şi suspinuri.

Aşa cum gunoiul mult naşte numeroşi viermi, la fel şi multele mâncăruri nasc multe căderi trupeşti, multe gânduri viclene şi multe vise ruşinoase.

Aşa cum cel care are picioarele legate nu poate să meargă, la fel nu poate să se înalţe la Cer robul iubirii de arginţi.

Aşa cum este cu neputinţă să păşească mortul, la fel este cu neputinţă să se mântuiască cel deznădăjduit.

Cel care săvârşeşte binele, în timp ce n-are credinţă, se aseamănă cu cel care scoate apă şi o varsă într-un butoi găurit.

Aşa cum corabia care are un bun căpitan ajunge cu ajutorul lui Dumnezeu nevătămată la ţărm, la fel şi sufletul care are un bun îndrumător duhovnicesc se înalţă cu uşurinţă la Ceruri, chiar dacă a avut multe păcate.

Aşa cum cel care s-a îmbolnăvit greu nu poate să fie vindecat degrabă, la fel nu este cu putinţă să fie biruită iute o patimă.
(Sfântul Ioan Sinaitul Scăraru)
———-
Iisus :” în timpul de pe urmă vor veni mulți în hainele Mele , în veșmintele Mele, dar nu vor avea binecuvântarea Mea” ….după fapte… îți vei da seama dacă este părinte…Otroc Viaceslav 2-4
———
Pravila bisericeasca” de Nicodim Sachelarie, lucrare de drept canonic bisericesc, spune legat de juramant, la cuvantul 1135, urmatoarele: “Preotul sa nu se jure, fieste-ce juramant nici mic, nici mare, nici cu voie, nici fara voie, iar de va face aceasta, sa se scoata din preotie“.
——–
Sfantul Nichifor Marturisitorul, patriarhul Constantinopolului (+828):

“ Si chiar daca foarte putini ramin inlauntrul Ortodoxiei si a bunei credinte, acestia sunt Biserica si in miinile lor se gaseste autoritatea si apararea asezamintelor Bisericii. Si daca acestia ar trebui sa sufere pentru buna credinta, aceasta va fi vesnica lauda pentru ei si li se va darui mintuirea sufletului.”
—–
Invăţătura Sf. loan Gura de Aur cum trebuie să facem sfânta cruce pe piept când ne închinăm
Mulţi din cei fără socoteală, fluturând cu mâna, îşi fac semnul crucii pe feţele lor, dar în deşert
se ostenesc; de vreme ce nu închipuiesc crucea dreaptă pe feţele lor, numai dracii se bucură de
îngâmfarea aceea.
Iar dacă îşi va face cineva cruce dreaptă avându-şi împreunate cele trei degete ale mâinii drepte
şi punând mâna sa pe frunte, apoi la piept şi de aici în umărul drept, iar la urmă în cel stâng,
atunci îngerul văzând se veseleşte de adevărata închipuire a Sf. Cruci pe feţele noastre şi scrie
pe cei ce intră în Biserică, cu frică şi cu credinţă.
——–
” Daca episcopul sau preotul este viclean in chestiunile credintei, atunci fugi si leapada-te de el, nu numai ca de un om, ci chiar si inger din cer de-ar fi.” (Sfantul Ioan Gura de Aur)
——
Sf.Ambrozie de la Optina : “Cine ne mustră ne dăruiește, iar cine ne laudă ne jefuiește”

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s