Sfantul Paisie si nepomenirea

https://graiulortodox.wordpress.com/2017/03/11/traducere-in-limba-romana-a-predicii-pr-theodoros-zisis-la-dumnica-ortodoxiei-triumful-ortodoxiei-si-a-sfintelor-icoane-din-5-03-2017/
========

În fața aceleiași întrebări s-a aflat în 1969-1970 Sfântul Munte în privința Patriarhului Atenagora. Atunci mănăstirile Sfântului Munte, cu anumite excepții, au întrerupt pomenirea lui Atenagora în 1968. Printre mănăstirile care n-au întrerupt pomenirea – puține – se număra și Mănăstirea Stavronikita, de care aparținea ca monah Sfântul Paisie Aghioritul, care atunci, înainte ca Mănăstirea Stavronikita să întrerupă pomenirea, a scris o epistolă adresată Patriarhului Atenagora, pe care a trimis-o Părintelui Haralambos Vasilopoulos spre a o publica în Orthodoxos Typos.
==========================================
Ortodoxos Typos.
Ați știut că Sf. Paisie Aghioritul nu a pomenit patriarhul în decursul a câțiva ani?

Vă aducem la cunoştinţă trei scrisori ale Cuv. Paisie Aghioritul din anii 1968, 1969 și 1971.
În prima, părintele îşi expune dezacordul său cu declaraţiile ecumeniste ale patriarhului,a doua este o epistola antipapistașă a Sfântului Paisie catre O.T.  iar în a treia  înștiințează Sfânta Chinotită despre întreruperea pomenirii patriarhului Athenagoras.
https://graiulortodox.wordpress.com/2017/03/11/ortodoxos-typos-ati-stiut-ca-sf-paisie-aghioritul-nu-a-pomenit-patriarhul-in-decursul-a-cativa-ani/
Răspunsul Sf. Mănăstiri Stavronikita către Sfânta Chinotită despre întreruperea pomenirii Patriarhului Athenagora (publicat în ziarul „Ortodoxos Typos” 142/15.06.1971, p.4)
„În particular la mănăstirea noastră, necătând la reacția tuturor mănăstirilor de pe Athos, era pomenit numele Patriarhului de dragul unității bisericești. Însă, după declarația Patriarhului despre faptul că Filioque și primatul papei de la Roma sunt numai niște simple tradiții, noi am întrerupt pomenirea lui, simțind că paharul răbdării noastre s-a umplut și că nu mai este cu putință să aşteptăm. Astfel de declaraţii reprezintă nu doar destituirea tradiției date de Dumnezeu și de viață făcătoare a Sfintei noastre Biserici — ci și o bătaie de joc față de mult-pătimita lume din Apus… În acest fel, urmarea Patriarhului în acrobațiile lui ecumeniste, nu doar că intră în contradicţie cu evlavia Ortodoxă, dar și în general este neserios”.
Starețul Sf. Mănăstiri Stavronikita
+ Arhimandrit Vasilie (Gontikakis)

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s