Si mortul se poate da anathemei 

Pidalion 1844 pag.516

CANONUL 89,
85

S-a socotit, ca, dacă vreun episcop va protimisi moştenitori rudenii, sau afară de rudenia sa, eretici, ori elini mai mult decât pe Biserică, după moarte să i se zică anatema unuia ca acestuia. Şi numele lui nici cum să se pomenească de iereii lui Dumnezeu. Nici să poată a se dezvinovăţi, de va muri netestăluit (adică fără diată). Fiindcă episcopul făcându-se, după cuviinţă este dator a-şi face rânduirea lucrurilor sale potrivită cu epanghelma sa. 

[Apostolic, can. 40; Sinod 4, can. 22; Sinod 6, can. 35; Antiohia, can. 24; Cartagina, can. 30, 40, 102]
TÂLCUIRE

Porunceşte canonul că unii ca aceştia şi după moarte să se anatematisească (ci şi diata lui, ca o fără de lege să se strice, şi lucrurile lui să se dea Bisericii)354,  iar el de va trăi să nu poată nici într-un chip a-şi face îndreptare pentru împărţirea averilor.

Subnota 354 Ecumenicul sinodul al 5-lea pe canonul acesta întărindu-l care se află în epistolia împăratului Iustinian, anume după chip schimbat aşa îl arată. „Iarăşi s-a hotărât, ca dacă vreun episcop moştenitor din afară de rudeniile sale, ori eretici, măcar şi rude ale sale, s-au elini, îi va protimisi mai mult decât pe Biserică, şi după moarte să se anatematisească. Şi numele lui între preoţii lui Dumnezeu să nu se citească. Şi nici scapă din osândire, de se va sfârşi nelăsându-şi diată. Adică, de va muri şi nelăsând diată în care să face clironomi pe rudele sale cele eretice, dar avea socoteală să facă una ca aceasta, şi nu a ajuns, iarăşi după moarte să se anatematisească. Fiindcă se cădea, legiuit a-şi chivernisi averea ca un episcop.” Întru care adaugă aceeaşi epistolie: „Că nu numai cei ce păcătuiesc întru credinţă, ci şi cei ce întru sfinţitele canoane, şi după moarte se anatematisesc”; care cuvânt cu adevărat este foarte înfricoşat, şi de toată spaima vrednic.

Advertisements

4 thoughts on “Si mortul se poate da anathemei ”

  1. Da e ecumenist mimeaza Ortodoxia , trebuie anathematizat : Peter Ganea
   3 Iunie 2017 la 17:33

   Parinte pe 10 iunie mergeti la biserica dar nu intrati inauntru ? stati afara in curtea biserici ?
   si nu va impartasiti,
   S nu va miruiti,
   si nu luati anafura,
   daca vin cei care au semnat in Creta,

   este ADEVARAT ?DA sau NU ?

   Hristos sa Inaltat!

   Apreciază
   Răspunde

   monahulteodot
   3 Iunie 2017 la 18:48

   Avand in vedere ca Mitropolitul Teofan a facut cele mai mari progrese dintre toti arhiereii romani, in lepadarea publica de ereziile care bantuie acum prin Biserica, nu cred ca mai este o problema participarea la slujbele Sf.sale si impartasirea din mainile lui. Sper sa nu gresesc. Daca ar lua exemplu si alti arhierei romani de la Sf.sa, mare lucru ar fi. In ianuarie 2017 nu a mai existat nici urma de rugaciuni in comun cu papistasii la Iasi. La Mitropolie nu s-au facut niciodata !!! Ne mai rugam pana atunci.

   1. Mie Ami face impresia că el ori de frica sa întors cu fundul în sus, ori joaca un dublu rol, nustiu daca ai citit și comentariile in care il critica pe Pr Mihail Jar de la Banceni facandul ag k.g.b- f.s.b, iar la celălalt comentariu de Monah Rafaiil Berestov in care exagerează când il face pe kiril eretic

   2. Am citit porcariile alea si cum il face ca are probleme cu echilibru( deci e dezechilibrat ) pr Rafail auzi la el(la ereticu teodot), a luat din duhurile ecumeniste le ia apararea lu ciobotea si teofan se pare ca haru la ars si innegrit (pe teodot)exact cum i s-a spus ca va pati asta se intampla cand nu asculta de Sfintii Parinti

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s