Sminteala pentru adevăr e îngăduită

SFÂNTUL GRIGORIE CEL MARE, traduceri PATRISTICA 8, OMILII LA PROFETUL IEZECHIEL, edit. DOXOLOGIA Iași 2014 pag.146,  Omilia VII : 

Iată că Învățătorul, Adevărul Însuși, ca să nu facă sminteală în inimile unora, a plătit darea de care era scutit; pe de altă parte, a văzut că se face sminteală în inimile altora în fața adevărului și a îngăduit ca ei să rămână în sminteala lor.

5. În această situație trebuie să fim atenți la aceasta: cât de mult putem, fără a păcătui, trebuie să evităm sminteala aproapelui. Dar, dacă sminteala vine de la adevăr, este mai folositor să se permită nașterea smintelii decât să fie lăsat la o parte adevărul. 

Advertisements

15 thoughts on “Sminteala pentru adevăr e îngăduită”

  1. Chiar daca spui ca in timp ce semnai ,strigai ca te inchini sfintelor  icoane iarta-ma frate ,dar si Pilat cu gura mare se numea pe sine nevinovat de uciderea lui Hristos,dar cu condeiul dadea hotararea de moarte (Sfantul Teodor Studitul Epistola a 6 ,P.G 99 ,1128D apud.Arhimandrit Vasilios Papadakis .Strajerii Ortodoxiei .Editura Egumenita ,2015 pag.526 ) 

  2. Sf.Grigorie Teologul : „Nu sunt cei mulți așa, iar întâi-stătătorii poporului și conducătorii lui duhovnicești altfel, ci poporul duce pe față război cu preoții, având ca temei de încredințare dreapta lui credință. Și pe toți câți fac asta pentru credință și pentru dogmele cele mai înalte și de frunte, nici eu nu-i țin de rău, ci, dimpotrivă, dacă trebuie să spună adevărul, îi laud și-s de acord cu ei. O, dacă aș fi unul dintre cei ce luptă pentru adevăr și sunt urâți pentru adevăr! Dar, mai bine zis, mă voi lauda că sunt! Mai bine un război vrednic de laudă, decât o pace care te desparte de Dumnezeu!”

  1. Dupa cum scrie e adrian dragomir ala cu site-ul deinteres crede ca: participarea la cmb e buna ,ca nu poate fi demonstrata erezia lu ciobotea si” ca c”reta e ortodoxa(talharescu sinod) si crede toate manipularile lu patriciu vlaicu un eretic notoriu, le crede ptr ca nu stie acest adrian dragomir mai nimic de ortodoxie , nu stie de traire(vedere duhovniceasca) si nici abc-ul ortodoxiei nu il cunoaste e sub zero pana si cei procip rad de el cat e de slab in”necredinta” lui , daca el inainte zicea ca si ecumenismu e bun , pana a citit la Sfantul Justin Popovici ca e erezie si si-a schimbat parerea

   1. Nu sunt Adrian Dragomir,sunt un fost “eretic” romano-catolic trecut la Ortodoxie.
    Inaintea Dreptatii Dumnezeiesti este Iertarea(“de 70 de ori câte 7” înseamnă a ierta la infinit pentru ca Hristos “a venit în lume ca să mântuiască pe cei păcătoşi, dintre care cel dintâi sunt eu”)) si Dragostea Divina.Asta e si motivul pentru care Sfantul Iustin Popovici(care nu a intrerupt pomenirea chiar daca vedea si pacatele ierarhilor prezente ca acum in unii) a spus despre viitorul sinod(cel care a fost in Creta) va sminti multi pentru ca putini sunt capabili de mila si smerenie in fata celor mai pacatosi si necredinciosi ca ei.Cei curati vad totul curat,pentru ca se smeresc,cei smintiti se smintesc in continuare si smintesc si pe altii nelasandu-l numai pe Dumnezeu care e Dreptatea Adevarata sa judece.

   2. Asta arata ca nu ai inteles nimic mai erau unii se credeau curati si sfintii au zis ca is eretici, mai bine iti era sa fi murit papistas decat eretic”ortodox” papistasii vor fi deasupra ta in iad adica o sa o duca “mai bine”

 1. facand un pacat le faci si pe celelalte,asa spunea un Sfant,cine este fara pacat sa arunce piatra in continuare!

   1. Dar ia intreabal pe acest Socaciu în ce parohie a fost ,,botezat” ?! Din ce zona a țării este, il vezi pe blogul lui Teodot cum spune vrute și nevrute fara sa aibe habar despre ceea ce vorbește, apropo de Teodot, mai nou vrea că să se roage popa Pomohaci pt el, cum așa ?! Apare pe blogul lui unul ce se semnează Andrei și care il ridica in slăvi pe Pomohaci, pina la stadiul de ,, făcător de minuni” și halalau bălălău pomohaci sa se roage pt ei

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s