Despre Sfânta Taina a Spovedaniei (preluat de pe fb)

Vechile texte liturgice româneşti, chiar şi cele actuale, nu cer credinciosului să stea în genunchi la Spovedanie. În Molitfelnicul lui Ioan Zoba din Vinţ (1689) se cere ca penitentul să fie ridicat în picioare (după ce, la rugăciunea anterioară stătuse în genunchi): “[…] deaci, rădică preotul pre cela ce să ispovedeaşte şi-l întreabă cu dragoste, lin, cu smerenie şi cu blândeaţe […]”. În Molitfelnicul lui Antim Ivireanul (1706) se cere ca atât preotul cât şi penitentul să stea în picioare: ” […] să stea amândoi în picioare înaintea icoanei lui Hristos“. În ultima ediţie a Molitfelnicului (2013): “Iar cel ce se spovedeşte să stea cu capul descoperit, cu mâinile strânse la piept, plecându-şi capul în jos, cu umilinţă…”

Nicăieri nu se cere ca penitentul să stea în genunchi când își spune păcatele, iar dom’ părinte comod, pe scaun.

Singura îngenunchere poate fi la Rugăciunea de dezlegare.

Advertisements

11 thoughts on “Despre Sfânta Taina a Spovedaniei (preluat de pe fb)

  1. Sunt cuvinte duhovnicesti ale Sfântul Ierarh Ioan Gură de Aur , inca o dovada ca ura impotriva BOR va impedica sa vedeti corect realitatea

   1. Socandru
    Noi aci’ vb de erezie, sfantul vorbea de pacate personale. Iar te faci ca nu pricepi, cred ca te platesc bine ecumenistii ca sa stergi dupa ei si sa aperi erezia.

  2. Sfintii Parinti spun ca noi personal suntem vinovati de propriile pacate;diavolul nu poate decat sa ne ispiteasca,intr-un mod viclean nu fortat sau poruncitor, plasmuind prin ganduri pacatul ca un lucru bun.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s