Cartea : Despre credința ortodoxă și despre erezii, edit.Basilica 2010,
pag.238:
„ Sub numele de eretic Apostolul îl înțelege pe cel neîndreptat sau, mai bine zis, pe cel ce nu dă speranță de îndreptare. Căci, după cum a-l trece cu vederea pe cel ce dă speranță de schimbare este rezultatul trândăviei, tot așa și a umbla cu lingușiri și cu binele pe lângă cei ce nu dau semne de îndreptare este lucru de cea mai de pe urmă prostie și naivitate, fiindcă prin aceasta noi îi facem mai cutezători.“ (Sfântul Ioan Gură de Aur, Comentariile sau explicarea Epistolei către Tit, omilia a VI-a, în vol. Comentariile sau explicarea Epistolei a doua către Timotei…, p. 186)
Pag: 271-272
„Din acele dispute sau certuri cu ereticii, nu iese nici un folos, căci sfârșitul lor este nimic. Când cineva este bolnav și când orice s-ar face este cu neputință a-i schimba părerea, apoi de ce sa te mai obosești în zadar, semănând sămânța pe piatră? Asemenea osteneală ar trebui să o faci către ai tăi, vorbindu-le de milostenie și de alte virtuți.
Dar atunci cum de zice în alt loc; «ca doar le va da Dumnezeu pocăință spre cunoașterea adevărului»(2 Tim. 2, 25), pe când aici: «De omul eretic, după întâia și a doua mustrare, depărtează-te, stiind că unul ca acesta s-a abătut și a căzut în păcat, fiind singur de sine osândit»? Apoi, acolo el spune de cei ce dau oarecare nădejde de îndreptare, și pentru cei ce se împotrivesc la întâmplare; dar când îndărătnicia lor este învederată tuturor, de ce te mai muncești în zadar? De ce bați în zadar văzduhul? Ce vrea să zică: fiind singur de sine osândit? Adică nu poate spune că nimeni nu i-a dat de veste, că nimeni nu l-a sfătuit. Când deci și după sfătuire el rămâne același, devine vrednic de osândă.“ (Sfântul Ioan Gură de Aur, Comentariile sau explicarea Epistolei către Tit, omilia a VI-a, în vol. Comentariile sau explicarea Epistolei a doua către Timotei…, p. 184)
——-
CUTEZĂTÓR, -OÁRE, cutezători, -oare, adj., s. m. și f. (Persoană) care cutează; (om) îndrăzneț, curajos, temerar. – Cuteza + suf. -ător.
sursa: DEX ’09 (2009)
——
ÎNDĂRĂTNICÍE, îndărătnicii, s. f. Încăpățânare; p. ext. stăruință, perseverență. – Îndărătnic + suf. -ie.
sursa: DEX ’09 (2009)
—
ÎNDĂRĂTNICÍE, îndărătnicii, s. f. Încăpățînare, neînduplecare, îndîrjire, stăruință. Avea îndărătnicii pe care ți le-ai lămurit mai tîrziu. PAS, Z. I 173. Acolo, învățăturile trecutului și îndărătnicia din veac îl mîngîiau și-l întăreau, SADOVEANU, P. M. 138. Îndărătnicia a fost, poate, singura boală de care mi-amintesc să fi zăcut în zilele mele. HOGAȘ, M. N. 220. – Variantă: (regional) îndărăptnicíe (SBIERA, P. 43) s. f.
sursa: DLRLC (1955-1957)
——
ÎNVEDERÁT, -Ă, învederați, -te, adj. (Și adverbial) Care se poate vedea sau înțelege bine; vizibil, evident. – V. învedera.
sursa: DEX ’09 (2009)
—
ÎNVEDERÁT, -Ă, învederați, -te, adj. Care se poate vedea sau înțelege bine; vizibil, evident, neîndoios. Acolo… sînt ruinele încă învederate ale anticei cetăți. ODOBESCU, S. III 569. Nici un turc nu va avea voie a veni în Țara Romînească fără pricină învederată. BĂLCESCU, O. I 228. ◊ (Adverbial) Acea cuvîntare cadențată… a fost învederat cea dintîi producțiune a geniului omenesc. ODOBESCU, S. I 185.
sursa: DLRLC (1955-1957)
——
Concluzia e simpla: cat se staruie ca nu trebuie intrerupta comuniunea cu ereticii acestia, ei ereticii ecumenisti vor fi si mai indrazneti(am putea zice si obraznici chiar) in actiunile ecumeniste , dovada aplicare super-memorandumului si rugaciunile fara perdea si vesnice pomeniri cu papistasi,dar cand staruinta/incapatanarea lor e evidenta/vizibila tuturor acela e singur de sine osandit CA ERETIC
Degeaba le tot explici și le vi cu cu dovezi și argumente, că ei tot pe a lor o tin, nu poți săi scoți din ale lor
Mai mare osanda isi iau de staruie, si osanda isi iau si cei ce indruma gresit oricum vad ca si erezia starea intermediara amestecata cu cele trei stari pagan, ortodox , eretic iar e promovata si mulata pe starea actuala, ptr morti noi nu vorbim ! ptr mandrii care se dau invatatori fiind orbi si mintind cum au fost mintiti nici ptr acestia nu vorbim, vorba lui Dumnezeu din Sfintii Parintii : Lasa-i acolo ca sa dea raspuns! Nu ptr ei scriem ci ptr cei ce vor crede prin harul lui Dumnezeu…
Poate citesc asta si astradom-istii, m. Teodot, pr. Valica si Branza, etc.
Pai daca au ajuns sa creada minciunile lu Teofan si faptele lui is altele asta da orbire!, sa consideri lupu eretic sfant ce sa mai zici la astfel de pareri evlavioase??, a luat cineva vro atitutudine fata de zbenguelile cu tobe si Oane Sarbe ? maine poimaine il vezi si pe Banică Jr. Liceenii rock-roll si lumea sta ca la teatru si se minuneaza totu cu prezenta papistasa desigur…comuniunea orbeste
Ba mai mult văzusem intrun articol Smiley intro biserica din Maramureș și cum asi făceau enoriași prezenți acolo selfiuri
Pai or citi ei, dar degeaba, vor veni cu argumentatia tipica lor care nu mai are nevoie de nici o prezentare, si din pacate a prins bine la cate uni
Ei zic ca se iau dupa Vlahos cei de la astradrom, mi-a reamintit cineva ca Pr Justin a zis sa nu ne luam dupa duhovnicii in viata ci dupa cei ce au plecat la Domnul deci dupa Sf Popovici, Sf Paisie si Sf Maxim…
Da, punct de reper nu au ramas decat Sfinti Parinti
Slava lui Dumnezeu ca ii avem , ca de nu era si mai jale , asa se poate sa se mai trezeasca cate unul