contaminezi preotia, intinare, petele necuratiei, accepta oferirea tamaiei din maini necurate, atinge altarele lui Dumnezeu si prinde cu maini necurate Sfintele Taine, Sfantul Altar nu se intineaza cu faptele lui

Sfântul Isidor Pelusiotul, EPISTOLE VOLUMUL 1, 1-500, edit.: Egumenița – 2013

pag. 101:

118. CĂTRE ZOSIMA ȘI MARONA Despre preoții care nu trăiesc în acord cu porunca lui Dumnezeu

Desigur că tu ai fost suficient, impertinentule Zosima, ca să contaminezi preoția și să-i asociezi orice rușine, însă ți-ai mai dobândit și un colaborator cu care te-ai legat împreună, asemenea unei perechi de vite, care cultivă țarina cu mărăcinii patimilor. Opriți-vă, așadar, nefericiților, din această nebunie nefolositoare! Opriți-vă, netrebnicilor să pătați curtea împărătească! Curățați-vă pe voi înșivă de întinare, eliberați Sfântul Jertfelnic de petele necurăției. Alinați-ne pe noi de lacrimi, eliberați-i pe cei ce văd cele scandaloase, închideți gura celor ce batjocoresc, aduceți-vă aminte de judecata lui Dumnezeu, aveți milă de sufletul și de trupul vostru.

pag. 102:

CĂTRE PREOTUL ISIDOR Despre episcopul Eusebie și despre Zosima

Nu admira îndrăzneala lui Eusebie și curajul lui Zosima, ci îngăduința lui Dumnezeu, Care atât de mult așteaptă să ne pocăim și acceptă oferirea tămâiei din mâini necurate. Pentru că, dacă cineva crescut în păcate, departe de casa sa și stigmatizat cu toate necurățiile și fărădelegile, atinge altarele lui Dumnezeu și prinde cu mâini necurate Sfintele Taine, acesta, desigur, va deveni vrednic de condamnare, însă Sfântul Altar nu se întinează cu faptele lui.

2 thoughts on “contaminezi preotia, intinare, petele necuratiei, accepta oferirea tamaiei din maini necurate, atinge altarele lui Dumnezeu si prinde cu maini necurate Sfintele Taine, Sfantul Altar nu se intineaza cu faptele lui

 1. Credeam ca zici ceva si de grozavul pacat pe capul poporului roman – care nici nu s-a spopat, este acela al indrarii minenilor in Sfantul Altar , foarte prezent pe meleagurile mioritice ale Romaniei mici , invitati de preori si arhierenii , care zic ei, ca la barbati merge a intra in Sfantul Altar (face si el 3 matanii inainte si gata merge sa intre ), ca nu-i problema….!
  Vai de capul meu!

  CANONUL 44 Laodiceea

  Nu se cade a intra femeile în Altar.
  TÂLCUIRE Opreşte canonul acesta pe femei, mirence fiind ele, de a intra în Sfântul Altar. Căci dacă pe bărbaţii mireni îi opresc de la aceasta canoanele, cu cât mai ales pe femei. Vezi şi pe cel 69 al sinodului al 6-lea.

  CANONUL 69 al Sinodului al VI/lea ecumenic

  Să nu fie iertat cuiva dintre mireni săvârşind, a intra în lăuntru în Sfinţitul Altar, că împărăteştii stăpâniri şi domniri îi este iertat aceasta, când ar vrea să aducă daruri Ziditorului său, după oarecare preaveche predare.
  TÂLCUIRE Sfântul Altar afierosit fiind celor preoţiţi; pentru aceasta canonul acesta opreşte a intra într-însul pe oricare mirean, afară numai de împăratul; şi acesta încă, nu ca un mirean, ci ca unul ce are stăpânie, şi domnie, şi este unsul Domnului.215 Căruia s-a iertat a intra după veche tradiţie, când voieşte a aduce.

  Canonul 19 al Sinodului local din Laodiceea: ,,…numai celor ierositi le este iertat sa intre in Altar si sa se cuminece”

  ————————————
  Audio: PS LONGHIN mustra poporul roman. Poate intra femeia in Sfantul Altar la Sfintirea Bisericii?

  Ascultati va rog incepand cu minutul 30.

  Intre multe altele, spune ca in Romania se practica ceva cu totul interzis a se practica, anume, ca femeile pot intra in Sfantul Altar la sfintirea bisericii.

  Si eu stiam ca pot intra. Asa ca, dupa ce-am ascultat cuvantul de mai sus, am intrebat pe altii mai destepti ca mine si am aflat ca stiam prost. Adica, de fapt, femeile nu pot intra in Sfantul Altar nici macar atunci.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s