pacatul de moarte este cel savarsit intru stiinta si cel nu de moarte, cel faptuit intru nestiinta

Sfântul Nicodim Aghioritul, Carte foarte folositoare de suflet, Timişoara 1997

pag. 39:

Iar Anastasie Sinaitul (întrebarea LIV) spune că păcatul de moarte este cel săvârşit întru ştiinţă şi cel nu de moarte, cel făptuit întru neştiinţă. Dar hula împotriva lui Dumnezeu şi păcatele mari săvârşite întru ştiinţă, precum omorul, curvia, sunt păcate de moarte. Iar canonul al cincilea al celui de al şaptelea sinod ecumenic, precum şi Icumenie spune că păcat de moarte este cel nepocait şi neîndreptat.

pag. 65:

Şi am zis: păcat ce se poate ierta şi nu păcat de moarte, căci dacă vei face un asemenea păcat, eşti caterisit îndată şi de darul preoţiei şi de slujirea duhovniciei, cum am spus mai sus.

pag. 72:

Cum să-i spovedeasca pe clericii care au păcatuit

Dacă spovedeşti vreo faţă sfinţită care a săvârşit desfrâu sau preacurvie, sau vreun alt păcat ascuns care duce la caterisire din preoţie, pe acesta trebuie să-l opreşti, duhovnice, nu numai de a mai sluji Liturghia, ci şi de a mai boteza, cununa, a duhovnici, de a face aghiazmă şi de orice altă lucrare preoțească.

pag. 73:

Şi Gură de Aur spune că „cei ce prin păcat au săvârşit lucru aducător de caterisire din preoţie, se leapădă singuri din preoţie. Trebuie – socotesc – să aibă atâta respect faţă de aceasta (adică de preoţie) încât, de la început, să fugă de (această) sarcină şi – după ce au ajuns într-însa – să nu aştepte judecăţile altora, ci mai dinainte să se îndepărteze de slujire, dacă vreodată cade într-un păcat îndestulător pentru a aduce caterisire(Cuvântul III. Despre preoţie)

One thought on “pacatul de moarte este cel savarsit intru stiinta si cel nu de moarte, cel faptuit intru nestiinta

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s